, 2022/6/14

A 400 as szint átlépése után egy rövid forint erősödést követően 403 forintot is ért az euró.

euro árfolyam

Nagyon sok kisvállalkozást komolyan érint az euro árfolyam alakulása. Nem egy cég táncol már most is azon a határon amikor a költségek drasztikus emelkedése nem követhető le már az árak emelésével, mivel az, a kereslet megszűnéséhez vezetne.

Az elemzők szerint azonnali forint emeléssel kell a forintot megvédeni. Jelentős kamatemelésre és az Európai Unióval való megegyezésre van szükség ahhoz, hogy visszaforduljon a forint gyengülése. Hétfőn története során először gyengült 400 fölé a magyar deviza az euróval szemben, ennek pedig további súlyos következményei lehetnek, ha nem sikerül stabilizálni a magyar devizát.

Elsősorban a romló nemzetközi hangulat miatt, hétfőn történelmi mélypontra, 400 fölé gyengült a forint. A magyar deviza erősen alulteljesítő volt az utóbbi hetekben, így a nemzetközi hangulat tovább lökte a mélybe.

Az elemzők szerint az egyhetes betét kamatának soron kívüli növelése segíthetne. Szintén pozitív hatása lenne a Brüsszellel való megállapodásnak, hiszen az forrásokat hozna be, aminek nemcsak lélektani hatása lenne, amely már önmagában is javítaná az árfolyamot, hanem a kereslet-kínálati változások miatt is erősítené a hazai fizetőeszközt. A kormányzat talán piacbarátabb kommunikációval tud segíteni a helyzeten. Szintén segíthetne a háború véget érése, ami a régió stabilitását segítené, illetve az energiapiacon található turbulenciák megnyugvása is az erősödés irányába hathatna. Pozitív lenne az is, ha nem merülnének fel olyan szankciók, amelyek jelentős károkat okoznának a magyar gazdaság számára.